
Winkel: Poiesz supermarkten
Alle Yoghurt aanbiedingen die momenteel in de folder staan. In totaal hebben 0 supermarkten Yoghurt in de aanbieding
Winkel: Poiesz supermarkten
Winkel: Poiesz supermarkten
Winkel: Albert Heijn
Winkel: Poiesz supermarkten
Winkel: Poiesz supermarkten
Winkel: Albert Heijn
Winkel: Poiesz supermarkten
Winkel: Poiesz supermarkten
Yoghurt, zo zit het in elkaar !
Yoghurt is een eeuwenoud product en wordt door heel veel mensen op een dagelijkse basis gegeten en/of gebruikt in de keuken voor verschillende gerechten en maaltijden. Over heel de wereld wordt het gebruikt, wat er ook voor heeft gezorgd dat in bepaalde delen van de wereld er een eigen draai aan is gegeven. Hierdoor hebben veel landen hun eigen yoghurt variant gecreëerd.
Yoghurt is in te delen onder de categorie zuivel, zuivel is een verzamelnaam voor producten die bereid zijn uit rouwe melk. Het is een zuivelproduct waar wij echt niet meer zonder kunnen. Als je een kijkje neemt in het zuivel schap van de supermarkt zul je verschillende soorten en smaken van yoghurt tegenkomen. De keuze is meer dan ruim!
We eten het op verschillende manieren en zijn er erg aan gewend. Maar waar komt het vandaan en wat is de achtergrond van yoghurt? We zullen een beginnen bij de naam van yoghurt. De naam yoghurt stamt af vanuit de Turkse taal. Om precies te zijn, stamt het af van het woord yo?urt. Dit is een samenvoeging van 2 aparte woorden, namelijk: yo?un wat staat voor dik en het woord yo?urmak wat staat voor kneden. Een samenvoeging van deze 2 woorden heeft geleid tot het woord yo?urt. Hiervan is de huidige spelling van het woord yoghurt dan ook afgeleid. Het woord yoghurt wordt al sinds 1908 gebruikt en tot op de dag van vandaag nog steeds.
Terugkomend op de vraag: waar komt yoghurt vandaan? Hier kan geen concreet antwoord op gegeven worden of een label aan geplakt worden. De reden hiervoor is omdat er niet precies gezegd kan worden waar het bereiden en gebruiken van yoghurt voor het eerst is begonnen en ontdekt. Veel mensen waren in het bezit van vee en gebruikten de melk van verschillende dieren op verschillende manieren voor voeding. Hierdoor kun je niet concluderen dat een bepaalde cultuur of land voor het eerst yoghurt heeft gemaakt of ontdekt. Omdat het in elke cultuur en land waar vee werd gehouden vindbaar was.
Gedurende jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor yoghurt. In de vroege jaren van de 19de eeuw zijn wetenschappers begonnen met het onderzoeken van de verschillenden bacteriën die te vinden zijn in yoghurt. Hierbij werd er bestudeerd op welke wijze en met behulp van welke stammen goed bacteriën het beste gebruikt kan worden om yoghurt te maken. Ook werd er gekeken naar de mogelijkheden om yoghurt te maken op een grote schaal voor commerciële doeleinde.
Yoghurt wordt gemaakt door een fermentatieproces. Nu zul je denken wat houdt een fermentatieproces in? Dit houd in dat er een nieuw product wordt gemaakt door middel van bacteriën, schimmels en gisten. Deze middelen zorgen ervoor dat er bepaalde voedingstoffen worden omgezet. Hierdoor veranderd de zuurgraad, de smaak, de geur en het uiterlijk van het product.
Om yoghurt te maken is niet veel nodig. Je hebt melk, een bak waar je het in bewaard en een yoghurt cultuur nodig. Yoghurt culturen zijn melkzuurbacteriën die bij de melk worden gedaan zodat het melk kan fermenteren en omgezet kan worden in yoghurt. 2 verschillende yoghurtculturen worden toegevoegd, namelijk: de staaf vormige en de bol vormige. De staafvormige yoghurt cultuur word officieel Lactobacillus delbrueckii ssp bulgarius genoemd en de bolvormige yoghurtcultuur wordt officieel Steptococcus thermophilus genoemd.
De melk wordt eerst verwarmt op 80 tot 90 graden verward zodat de eventuele ziekteverwekker gedood worden en de melk ook beter fermenteerbaar is. Na het opwarmen van de melk wordt de temperatuur omlaag gehaald tot 30 graden en vervolgens worden de yoghurt culturen hierbij toegevoegd. Daarna wordt het melk met de yoghurt culturen op een constante temperatuur gehouden zodat de yoghurt culturen hun werk kunnen doen en het fermenteren gedurende 4- 16 uur aanhoud. Na het fermentatie proces is het tijd om de yoghurt te laten afkoelen en is het klaar voor gebruik.